Zakaj medicinska pedikura

na domu

Populacija se stara in zmeraj več je starejši, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo iz svojih bivalnih prostorov.

Zato v našem salonu nudimo storitev pedikura na domu.

Kaj stranka potrebuje, ko pridemo izvesti pedikuro na domu:

  • veliko ali srednjo veliko brisačo
  • manjši stolček oziroma pručko
  • manjši lavor s toplo vodo

Pedikura se izvede po istem postopku kot v salonu.

Problemi na

stopalih

Glivice

Poznamo dve vrsti glivic. Glivice na koži in glivice na nohtih. Na stopalu se glivice najprej pokažejo kot srbeč, luskast izpuščaj med prsti. Pozneje koža razpoka, se lupi, postane bela, vlažna in ima neprijetni vonj. Okužba se lahko začne tudi s spremembo kože na podplatih (prisotni so drobni srbeči mehurčki, ki pokajo), koža postane groba, potrdi in se lušči.

Glivice na koži se največkrat pojavijo v prostoru med zadnjimi prsti, ker si slabo obrišemo med prsti. Na stopalu se glivice pogosto pojavijo zlasti poleti zaradi plastičnih japank oziroma natikačev oziroma zaradi prekomernega potenja nog, posebno ko se nosijo zaprti čevlji in nepravilne nogavice (najlonke ali nogavice iz sintetike)

Kot je najbolj razširjeno, da glivice na koži dobimo na kopališčih je zmotno. Te glivice imamo na koži in so v normalnem stanju del filma kože. Ko se pogoji na koži spremenijo, se pravi, da je koža mokra se glivice razmnožijo. Ni potrebno, da gremo v bazen, da bi dobili te glivice. Dobimo jih doma v lastni kopalnici. Ali se vprašamo, kolikokrat se dodatno umijemo noge in obrišemo do suhega, ko smo v bazenih dalje časa?

Da preprečimo je potrebno stopala po vsakem umivanjem posušiti do suhega, tudi med prsti (nekateri si posušijo s fenom). Ne zadostuje, da iz pod tuša stopimo na brisačo in malo poteptamo s stopali ter gremo naprej. Za preprečitev je potrebno tudi čevlje pošpricati z razkužilom oziroma s sredstvi proti glivicam.

stopala
Diagram nohta

Sestava nohta

nohti

Marsikateri noht ne bi bilo potrebno odstraniti kirurško, samo obiskati do pedikerke, ki lahko z pravilnim in enkratnim posegom izvede pravilno odstranitev vraščenega dela nohta. Ko se vnetje umiri, se pride ponovno, da se noht pravilno oblikuje, da lahko raste v obnohtnem kanalu do rob, brez vnetja in bolečin.

Bradavice

Bradavice lahko nastanejo in tudi kar na enkrat zginejo. So pa tudi take, ki so zelo nadležne in se jih ne moramo znebiti. Marsikdo je prišel k meni in rekel, da ima kurje oko. Šele, ko sem odstranila vso trdo kožo se je videlo, da je bradavica in ne kurje oko. Problem bradavic na stopalih je to, da jih pohojamo in gredo nato v globino in zato začnejo boleti. V okolici se nato nabira trda koža, ki začne zelo boleti.

Stranki odstranim trdo kožo z bradavice in tudi notranji del, če ni črnih koren. Nato ji naročim, da se v lekarni kupi tekočina za bradavice. Tiste stranke, ki se držijo navodil, so se hitro znebile bradavic. Strankam priporočam, da po parih tednih pridejo ponovno, da se odstrani vsa trda koža, ki nastane pri zdravljenju bradavic, da nato pri nadaljnji terapiji tekočina pride globje v bradavico.

Boleči podplati

Boleči podplati se največkrat pojavijo zaradi nepravilne obutve oziroma zaradi nepravilne hoje.

Bolečine in otiščanci in kurja očesa na blazinicah stopala nastanejo zaradi nepravilne hoje, ker so težo namesto, da bi prenesli na peto, ki je zato oblikovana, prenesemo na blazinice. Pri pravilni hoji je ta del namenjen za odriv. Peta pa je namenjena za prenos vse naše teže. Zato naj bi za pravilno hojo ženske nosile 4-5 cm visoko peto.

Pravilne hoje se lahko navadimo, vendar je potrebna samodiciplina in tudi nekdo od bližjih, da kdaj in kdaj opozarja. Pravilna hoja je taka, da je potrebno najprej stopiti na peto, kajti peta amortizira vso težo telesa, ostalo stopalo in prsti so namenjeni samo odrivu pri hoji.

Glivice na nohtih se največkrat zgodijo zaradi šoka, ki pride na nohtu zaradi padca kakšnega težkega predmeta na noht. Ko gremo s hribov in nabijamo konice prstov v čevlje. Se kam udarimo – ob rob postelje, ob steno….., delovni čevlji s kovinsko kapico

Po mojih dolgoletnih izkušnjah sem prišla do spoznanja, da je potrebno tak glivični noht temeljito očistiti in stanjšati. Tako noht zadiha, začne ponovno rasti, ker ima prostor. Z redno pedikuro na 2 – 3 mesece in domačo uporabo kisa se taki popravijo od 6 mesecev do 2 let (odvisno od hitrosti rasti nohta).

 

Vraščeni nohti

Zaradi nepravilnega in ˝temeljitega˝ striženja nohtov ( prekratki in preveč zaobljeno oziroma pregloboko striženje v obnohtni kanal), se začnejo nohti vraščati. Zelo pogosto je razlog za vraščene nohte nepravilna, preozka obutev, ki stika prste, predvsem je ta vzrok pogost pri ženskah Nohte je potrebno oblikovati odvisno od rasti in od obnohtnih kanalov. Nohte je potrebno stržiti na ravnost, vendar je potrebno konice malo zaobliti (ne preveč globoko v kanal, ampak le na koncu, da ni špice). V kolikor je glob obnohtni kanal je potrebno noht pusti rast čez rob.

Otiščanci, kurja očesa

Otiščanci in kurja očesa se naredijo na mestih, kjer se del čevlja tišči kože oziroma deformacija stopala ali sklepov. Najprej pride do otiščanca. Kolikor se to tiščanje kože s delom čevlja ali drugim prstom nadaljuje pride do kurjega očesa.

Otiščanci nastanejo zaradi preozkih čevljev, predvsem na zunanjih in zgornjih predelih prstov. Lahko pa nastanejo tudi na podplatih – blazinicah stopala, zaradi nepravilne hoje. V takih primerih se priporoča uporaba primernih vložkov za čevlje.

 

Kurje oko je posebna oblika kopičenja trde kože. Največkrat so okrogla lečasta mesta, nekoliko dvignjena z bolj ali manj trdim jedrom, ki sega v notranjost tkiva in povzroča bolečino.

Strankam se priporoča uporabo proizvodov, ki razbremenijo pritisk ali drgnjenje. To so lahko silikonski naprsniki, blazinice, …

Trda koža na podplatih

Trda koža na podplatih predvsem je lahko vzrok način hoje. Ženske imamo bolj trdo oziroma težko hojo, moški imajo mehko hojo. Trda koža na petah je lahko vzrok tudi čevlji, ki imajo na zunanji strani rob – natikači brez vpetnice ali zaprti čevlji, ki imajo izrazit notranji rob. Poleti pa je vzrok največkrat vzrok tanjši čevlji – japanke, ker nimajo toliko debelega podplata in se zato teža ne more amortizirati. Jeseni in pozimi imamo debelejše čevlje z debelejšim podplatom, ki amortizira našo težo, zato se tudi trda koža ne dela v taki količini.

Strankam priporočam, da uporabljajo čevlje z debelejšim podplatom.

 

Deformirani prsti

Deformirani prsti so pri starejših največkrat vzrok pretesnih in preozkih čevljev že v mladosti, ki je prešlo že v deformacijo.

Opažem, da je zmeraj več deformiranih prstov pri mladih. Prvič opažam da zaradi tega, ker se premalo športa jo. Drugič pa zaradi sedenja za knjigami in računalnikom, prste na nogah podvihujejo in imajo na prstih tudi otiščance oziroma trdo kožo.

Da se bodo

čevlji dobro prilegali

Da bi izbrali čevlje, ki nam bodo res prav, pri nakupih upoštevajmo naslednje:

  • Čevlje se pomerja popoldne, kajti stopala čez dan nekoliko zatečejo.
  • Vedno se pomeri oba čevlja, levega in desnega, kajti nihče nima povsem enakih obeh stopal.
  • Od vrha najdaljšega prsta do roba čevlja mora biti vsaj 1 cm, prostora.
  • Ustrezni čevlji ne smejo stiskati po širini in tudi ne smejo biti prenizki, da bi od zgoraj pritiskali na prste.
  • Številka čevljev je le okvirno navodilo. Odvisno od sloga in izdelovalca se lahko različno prilegajo celo čevlji ki so iste velikosti.
  • Pomembna je tudi širina čevlja, da ne pride do otiščancev. Če je možno, s stopalom stopimo na površino čevlja, ter stopalo in prsti ne smejo gledati čez podplat.