Depilacija

korsitni napotki

Odstranjevanje dlak tako pri ženskah, kot tudi pri moški sega že v antično obdobje. Za odstranjevanje dlak se je v zgodovini in še danes uporablja različna orodja (nitka) in pripomočki. V 20. stoletju je odstranjevanje postalo zelo razširjeno predvsem zaradi britvic in depilacijskih krem. Odstranjevanje dlak je doseglo revolucijo v 60-letih z uporabo trakov z voskom. Ta metoda je še danes najbolj pogosta za trajnejše odstranjevaje dlak.

Gladka koža je danes postala nekaj vsakdanjega. Na določenih predelih telesa pa je gladka koža danes obvezna zaradi osebne higiene.

Depilacija z britvico in depilacijsko kremo ima učinek za krajše obdobje – nekaj dni. Pri teh dveh postopkih dlako odrežemo z britvico na ravni kože. Prav tako pri depilacijski kreme se dlaka stopi nekoliko pod nivojem kože. Ker dlako prizadenemo, začne pošiljati lasnemu mešičku opozorilne znake, da je prizadeta oziroma poškodovana. Zato se dlake začnejo debeliti, bolj so črne barve, tudi po dve dlaki začneta rasti. Lep primer so moške brade oziroma predeli, kjer se stalno brije. Ker so dlake na obritih delih ostre, se med rastjo zadenejo kožo in začnejo dražiti kožo. Zato nastanejo po dnevu ali dveh dneh vodeni mozoljčki. Koža je vsa razdražena.

epilator

Možna je tudi depilacija z epilatorjem. Vrtljivi kovinski valjčki dlako zagrabijo in jo odpulijo. Ker najprej dlako raztegne, se velikokrat zgodi, da se dlaka odtrga pod kožo. Ker je odtrgana se pri rasti zadane v kožo in se vraste v kožo.

Poznamo še druge tehnike depilacije, ki imajo daljši učinek – od 4 do 6 tednov. To je depilacija s toplim voskom s pomočjo trakov in depilacija s trdim voskom brez trakov.

Pri depilaciji s toplim voskom s pomočjo trakov se topel vosek nanese na kožo in se nato položi trak. Dlačice odstranimo s hitrim potegom traku v nasprotni smeri rasti dlak. Vosek se nanaša z valjčki, ki so na posebnih patronih z valjčki ali s spatulo.

Depilacija s trdim voskom brez traku se uporablja posebni vosek, ki se ga nanaša s spatulo. Vosek se strdi in skupaj z dlačicami potegnemo v nasprotni smeti rasti dlak.

Poznamo tudi epilacijo, ki naj bi trajno odstranila dlake lasersko odstranjevanje dlak oziroma metoda IPL (Intense Pulsed Light), vendar kljub temu začnejo dlake čez določen čas ponovno rasti. Tako je potrebno postopek ponavljati.

depilacija vosek

Postopek

depilacije

Depilacija je nekoliko boleč postopek v primerjavi z britjem in depilacijsko kremo, vendar se koža s časoma privadi. Dlake so z vsako depilacijo mehkejše, tanjše, svetlejše. Ker se dlaka odstrani s korenino, se lasni mešiček poškoduje, zato tudi posledično počasnejša rast dlak.

Vosek se nanese na očiščeno kožo z toplim voskom na valjček po posameznih segmentih. V kolikor je koža prepotena, se na kožo namesti otroški puder. Nato se namesti depilacijski trak, se po z roko trak močno pritisne na kožo in potegne trak v nasprotni smeri rasti dlak. Podepilirane predele očistimo ostankov voska in namažemo z ustreznim negovalnim oljem.

V našem salonu izvajamo depilacijo s toplim voskom v patronu z valjčkom in trakovi za depilacijo nog, rok in hrbta. Za depilacijo občutljivih predelov - brčic, obraza, podpazduh, bikini in brazilske depilacijo uporabljamo topli vosek s spatulo in trakom.

Navodila

pred depilacijo

  • Dolžina dlak mora biti od 0,5 mm do 10 mm.
  • Dan pred depilacijo je priporočljivo narediti piling na predelih, kjer boste depilirani.
  • Na dan depilacije se ne smete mazati z olji, losjoni in kremami, ter tuširati z mili, ki vsebujejo olja ali balzame.
  • Nekaj dni prej se izogibajte soncu ali solariju, zaradi možnosti opečene kože.
  • Koža mora biti čista in suha.

Navodila

po depilaciji

  • 1 -2 dneva se je priporočljivo izogibati soncu, solariju in savni
  • Dan po depilaciji se naredi piling in potem vsaj 2 x tedensko narediti piling zaradi vraščanja dlak
  • Kožo se mažite z vlažilnimi kremami. Predvsem na občutljivih predelih – podpazduho, intimni predeli, obraz je priporočljivo se mazati z hladilnimi kremami oziroma kremami za pomiritev kože (kreme z tea tree, aloe vero,…).

Brazilska

depilacija

Brazilska depilacija

oziroma intimna brazilska depilacija pomeni odstranjevanje dlak na predelih bikinija, venerinega hribčka in sramnih ustnic.

Največja prednost brazilske oziroma intimne depilacije je higiena.

Brazilsko depilacijo pri nas izvajamo z tehniko toplega voska z nanosom s spatulo in odtranitev s trakom. Prednost brazilske depilacije je predvsem higiene, glaske in mehke kože.

S pravilno tehniko depilacije zmanjšamo srbečico, razdraženje, vraščanje dlak in jačanje rasti dlak.

brazilska depilacija

Prvič na

brazilski depilaciji

Vse je enkrat prvič. Ko se stranka odloči, da ima dovolj britja, razdražene in mazoljčkov na intimnih predelih po britju, da pride na brazilsko depilacijo, imajo vse stranke občutek nelagodjain strah pred bolečino. Marsikatera na koncu pove, da jo depilacija pod pazduho veliko bolj boli, kot brazilska depilacija na intimnih predelih. Intimnost je zagotovljena maksimalno – samo stranka in kozmetičarka.

Postopek depilacije se izvaja s toplim voskom ki se nanša s spatulo po ožjih pasovih.Če se opazi, da je koža prepotena, se namesti otroški puder v prahu, da se iz kože odstrani odvečno vlago. Nato se namesti depilacijski trak in na hitro potegne v nasprotni rasti dlak. Predno se potegne depilacijski trak se predel kože napne, da ne pride do podpludb. V kolikor ostane kakšna dlačica se odstrani s pinceto. Na koncu se depilirane predele nanese negovalno olje, ki kožo pomiri in navlaži.

Koža potrebuje vsaj 24 ur za celjenje in je ta čas zelo občutljiva. Kožo se tako kot pri drugih depilacijah ne izpostavlja soncu, in mazanje z hladilnimi in pomirjajočimi kremami – tea tree, aloe vero, ….

Ker je koža po intinmi depilacija razdražna, rdeča in pekoč oblutek, se izogibajte tesnim oblačilom. Spodnje hlačke naj bodo bombažne. Razdražena koža je dovzetnješa za različne okužbe.

Tudi pri depilaciji je možno da se stranke srečujte z vraščenimi dlakami. Problem nastane, zaradi poroženele povrhnjice, saj dlačica ne more priti na površje in zato začne rasti navzdol. Takrat se pojavi rdečica in majhne izboklice, ki se jim lahko z dodatnim vžalenje in rednim pilingom izognete.

Brazilsko depilacijo se lahko izvaja tudi med menstruacijo, vendar je koža nekoliko bolj občutljiva. Vendar se brazilska depilacija izvaja zgolj ob temeljiti higieni in tamponu oziroma menstrialni skodelici.

Celoten postopek traja 15 minut do 30 minut.

Ko se stranka odloči, da se bo začela depilirati, si mora najprej pustiti rasti dlake. Priporočam, da se to začne jeseni. Tudi po prvi depilaciji še ne dosežemo zaželjene gladke in mehke kože, kajti dlake so od britja trde in se velikokrat prvič polomijo, zato tudi kmalu začnejo rasti. Tako je potrebno 3 – 4 depilacije, da se dlake počasi navadijo depilacije, da se dlake zmehčajo in tudi, da se koža navadi.

Redna depilacija na 3-4 tedne čez poletje in čez zimski čas na 4-8 tedne, ošvohnijo korenine dlačic, depilacija so manj boleče.

Po depilaciji se marsikatera stranka želi takoj stuširati. Priporočam, da se stuširajo samo z vodo, brez mil, samo da voda steče čez. Tudi potem brisanje z brisačo naj bo nežno.

Stranke se največkrat bojijo bolečine, ker so prestrašene od drugih prijateljic, znank in kar pišejo na različnih forumih. Pri depilaciji je prisotna bolečina, vendar je vse odvisno tako od dlake in kot od stranke.

Bolečina, odvisna od dlake je zato, ker so dlake močnejše, gostejše in tršje zaradi predhodnega britja. Z britjem se dlake jačajo. Potrebno je vsaj 3 depilacij, da se začnejo dlake mehčati in da se pri depilaciji odstranijo v celoti s korenino. In zato je depilacija tudi nekoliko bolj boleča na začetku. Po nekaj depilacij se bolečina manjša.

Bolečina pri strankah je tudi odvisno, kakšne bolečinski prag ima stranka. Nekatere stranke, ki se redno depilirajo že leta, skoraj ne čutijo več depilacije. Nekatere stranke pa kljub dolgoletni depilaciji, še zmeraj čutijo bolečino pri depilaciji.

Največkrat slišim od stranke:

  • brazilska depilacija? Oh, to pa ne, ker ful boli
  • depilacija podpazduho, ufff to pa boli.

Ko se stranka odloči za brazilsko depilacijo ali pa depilacijo na kakšnih bolj specifičnih mestih so največkrat presenečene, da to sploh ni tako boleče. Marsikatera stranka pove, da jih depilacija nog bolj boli kot brazilska depilacija ali depilacija pod pazduho.