Nekaj o

masaži

Kot nam je znano se je masaža uporabljala že 3500 let p.n.š. Strokovnjaki razlagajo, da se je verjeno masaža razvila tako, da si je človek z glajenjem, dregnjenem, udarjanjem otrdelega, premraženega ali utrujenega dela telesa odkril refleksne reakcije, ki so pomagale, da se je telo ogrelo ali pa hitreje odpočilo. Na vzhodu so sluge samurajev, z različnimi pritiski in drgnjen blažili bolečine po poškodbah, tako se je razvila akupunktura in akupresura.

V Evropi se je začela masaža razvijati šele leta 1813, ko je v Stockholmu zdravnik Per Henkrick Lieng ustanovil prvi inštitut za masažo in fizioterapijo. Švedska masaža se šteje kot začetek znanstveno zasnovane moderne masaže - klasične masaže.

Poznamo celo vrsto različnih masaž: klasična masaža, športna masaža, limfna drenaža po dr. Vodderju, shiatsu masaža, tuina masaža, tajska masaža, refleksna masaža stopal, masaža z vročimi kamni, ajurvedska masaža, tibetanska masaža,….

Masaža je učinkovita, če se jo izvaja smiselno ob upoštevanju določenih napisanih zakonitosti (pravilne masažne tehnike, fizična in psihična pripravljenost stranke). Masažne tehnike, ki se uporabljajo pri masaži so: površinsko in globinsko glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje. Masaža pomaga vsem celemu telesu, saj izboljša splošno zdravje in kondicijo ter omogoči maksimalno sprostitev.

Učinki

masaže

Masaža po učinkih delimo na :

 • mehanično – na površino kožo
 • fiziološko – na kožo, živce, krvni in limfni obtok,…
 • psihološko

Učinki masaže so:

 • Vpliv na kožo – z masažo kože dosežemo površinsko prekrvavitev in s tem mehčamo podkožno celičje, zmanjšamo zlepljenja kože z mišično podlago, zmanjšujemo in mehčamo brazgotine, zmanjšujemo vozlate spremembe v mišičju.
 • Vpliv na skeletne mišice – dosežemo hitrejši dotok svežih snovi v mišična vlakna in hkrati odtok odpadnih snovi, s čimer je hitrejša energetska in tkivna regeneracija, ter s tem dosežemo boljši tonus kože, elastičnost in prožnost mišic.
 • Vpliv na cirkulacijo krvi – z masažo se izboljša cirkulacija krvi, kar privede do povečane prekrvavitve kože in mišičnega tkiva ter s tem boljša regeneracija celotnega organizma.
 • Vpliv na pretok limfe – limfo si lahko predstavljamo kot med, ko je na toplem je bolj tekoča, ko je na hladnem je gosta in počasna. Limfni sistem je sistem limfni žil, in se začne z manjšimi kapilarami, ki so širše od krvnih. Zato limfa pobere večje molekule nepotrebnih in odpadnih snovi, ki ne morejo preiti v krvni sistem. Limfni sistem nima nobene črpalke, kot krvni sistem kateri ima srce, ampak limfo potiskajo krčenje in raztezanje mišic. Z masažo naredimo prekrvavitev in ogrejemo celoten organizem, s tem limfa postane bolj tekoča in iz tkiv se hitreje izloča zaostala tekočina in odpadne snovi.
 • Vpliv na sklepe in obsklepne strukture – z masažo okrog sklepa naredimo boljšo prehranjenost sklepnega hrustanca in ostalih struktur. Z masažo poskrbimo za večjo in lažjo gibljivih mišic okoli sklepa.
 • Na podkožno maščobno tkiv - z masažo prekrvavimo podkožje in s tem pospešimo odplavljanje tekočine in odpadnih snovi ter s tem razbijamo maščobne celice.
 • Na prebavo – s pravilno globinsko masažo trebuha (upoštevanje fiziološko pot debelega črevesja), pregnetemo prebavila in s tem izboljšamo prebavne funkcije (slabe prebavne motnje), lajšanje bolečine v trebuhu,…
 • Na živčni sistem – z masažo ustvarjamo prijetne impulze, ki v centralnem živčnem sistemu zaprejo bolečinske impulze, tako bolečine ne čutimo več oziroma občutno blažjo bolečino.
 • Psihološko - pravilno izvedena masaža s svojimi učinki na celoten organizem prispeva k izboljšanju duševnega počutja, splošno ugodje, ki človeka pomiri, telesno in duševno sprosti in dvigne samozavest.

Kontraindikacije

masaže

 • različna vnetja
 • infekcijska stanja (viroze, gripa,…)
 • pri akutnih vnetjih ali bolečinah v sklepih
 • kožne bolezni (glivična obolenja, kožne plesni,…)
 • rakava obolenja
 • sveže poškodbe - zlomi, rane, opekline
 • okvare žil (tromboza, prisotnost krčnih žil, razširjene žil na nogah , prisotnost zelo vidnih razpokanih kapilar,…)
 • alergije
 • povišana temperatura

Vrste

masaže

V našem salonu izvajamo naslednje masaže:

Za resnično učinkovito masažo je pomembno ugodno okolje, zato želimo v našem salonu ustvariti čim bolj domače in preprosto vzdušje. Stranko poslušamo in upoštevamo njenim željam. Masaža mora biti prijetna, zato stranko med masažo večkrat povprašamo po počutju. Zato mora stranka takoj povedati, če ji je med masažo neprijetno ali boleče. Masažo se prilagodi bolečinskem pragu stranki.

ROČNO MASAŽO CELEGA TELESA

Ročna masaža celega telesa je kombinacija različnih tehnik in vrst masaž (klasična masaža, limfna drenaža, tuina masaža,..). Masaža se prilagodi vsaki stranki posebej, tako niti enkrat ni ista masaža. Med masažo se osredotočimo na posamezni predel telesa, kjer so bolečine in jih probamo z ustrezno masažo odpraviti (če je problem težkih, za oteklih nog se posvetimo izvajamo drenažo nog).

Ročna masaža celega telesa traja med 60 in 75 minut, ter se priporoča vsaj enkrat mesečno.

Mixed race masseuse giving relaxing massage to female client at spa
pack3

TERAPEVTSKA MASAŽA HRBTA

Bolečina v križu, pekoča bolečina v ramenih, mravljinčaste roke,….vse to lahko omilimo z ustrezno masažo vozlate spremembe mišic - vozli v ramenskem delu in v predelu hrbta med lopaticami, da sprostimo hrbtne mišice in s tem sprostimo zakrčenost celotnega hrbta. S sprostitvijo mišic sprostimo tudi živce, ki potekajo iz hrbtenice. Na začetku masaže se zaradi bolečin ali zakrčenosti v hrbtu čutiti med masažo bolečino. Bolečina se nato med masažo omili, ker se z različnimi masažnimi prijemi razbije vozle in sprosti zakrčene mišice. Masažo se prilagodi strankinem nivoju bolečine.

Terapevtsko masažo hrbta se priporoča nekajkrat v eno tedenskem razmiku, da se razbijejo vozlate spremembe v mišicah - vozli. Za vzdrževanja stanja pa se priporoča masaža enkrat mesečno.

Terapevtska masaža hrbta traja 25 do 30 minut.

ROČNA ANTICELULITNA MASAŽA NOG

V salonu izvajamo ročno anticelulitno masažo nog z različnimi kremami, odvisno od stanja nog (problemi z krčnimi žilami ali venskimi kapilarami). S kremo, ki delujejo drenažno ker pospešujejo intenzivno razgradnjo maščob, odvajanje tekočine in ostalih odpadnih snovi. Oziroma s kremo, ki pospeši prekrvavitev in s tem spodbuja in povečuje izmenjavo snovi v podkožnem tkivu in s tem odvajanje odpadlih toksinov. Masaža je nekoliko močnejša, saj je potrebno prekrvaviti in razbiti maščobne celulitine celice v podkožju. Pri ročni anticelulitni masaži je vidni efekt odprave celulita in maščobnih oblog počasnejši, kot če bi izvajali anticelulitno terapijo z aparaturami. Zato pa ta efekt traja dlje, kot če bi izvajali anticelulitno terapijo z aparaturami.

Ročna anticelulitna masaža nog se priporoča 1 krat oziroma 2 krat tedensko. Po 10 obiskih se nato za ohranjanje stanja priporoča vsaj 1 krat mesečno. Prvi vidni rezultati so po 6 masaži. Lahko se zgodi, da je videz pomaranče kože  po prvih anticelulitnih masažah bolj izrazit, ker se najprej izloči tekočina in zmanjšajo maščobne obloge. V našem salonu ne izvajamo meritve obsegov, ker lahko pride do večjih napak v postopku meritev. Največji efekt opazi stranka po oblačilih.

Ročna anticelulitna masaža traja okoli 45 minut.

Cropped shot of various pampering essentials in a spa with a young woman in the background
Cropped shot of various pampering essentials in a spa with a young woman in the background

ROČNA MASAŽA NOG

Je namenjena za otekle in težke noge, po poškodbah ali operacijah. Masaža je bolj nežna in se izvaja drenaža nog, tako da se odplavljanju tekočine iz nog.

Ročna masaža nog se priporoča, ko nastane problem.

Ročna masaža traja okoli 45 minut.

Po

masaži

 • Po masaži je koža pordela, toplejša, bolj mehka in elastična.
 • Reakcija po masaži – največkrat po prvi terapevtski masaži hrbta čutijo stranke nekaj dni drugačno bolečino - muskelfiber. Po nekaj dneh bolečina popusti. Že pri naslednji masaži ni več takih bolečin in tudi reakcija je minimalna oziroma je skoraj ni več.
 • Po pravilni masaži trebuha gredo stranke zelo kmalu na veliko potrebo.
 • Po pravilni masaži zaotečenih nog, bodo stranke že takoj po masaži morale na stranišče na malo potrebo.

Zmotno razmišljanje pri

anticelulitnih tretmajih

Zmotno je razmišljanje strank, da se za odpravo celulita in maščobnih oblog odločajo za različne anticelulitne tretmaje zadnji mesec pred dopustom.

Da zmanjšamo celulit in maščobne obloge je potrebna korenita sprememba življenjskega stila stranke. Da bi odpravili je potrebno spremeniti prehrano, se več gibati in piti več vode. Ko se začne izvajati prej naveden stvari, potem se pride v kozmetični salon na anticelulitne tretmaje, da pospešijo odpravo celulita in maščobnih oblog.

Če želimo res najboljši anticelulitni efekt, je potrebno to začeti izvajati anticelulitne tretmaje že jeseni za drugo poletje.

Prav tako je zmotno razmišljanje, da nam pomaga ta in ta anticelulitna krema. Marsikatera ženska si spomladi kupi anticelulitno kremo in začne uporabljati to kremo. Ker vsako dnevno nanaša to anticelulitno kremo, se med tem avtomatično in nevede masira. S tem pa naredi prekrvavitev in odstranjevanje celulit ter maščobne blazinice. Tak efekt bi stranka dosegla, tudi če bi uporabljala navadno masažno kremo ali negovalno olje. Takim strankam svetujem, da se že med tuširanjem na kritičnih delih zmasirajo s različnimi pripomočki (mrežastimi gobicami za tuširanjem, različnimi spužvami, gobami frotirastimi rokavicami, krtačami za tuširanje,..), ker naredimo še boljšo prekrvavitev kritičnih predelov in nato še nanos anticelulitne kreme s krajšo masažo, se efekt odstranjena celulita in maščobnih oblog vidi v parih tednih.